
Prečo vyrábame kávomaty len na instantnú kávu?
!!! Jedno nesprávne pripravené espresso je horšie, ako dvadsať zdravo pripravených instantných káv. !!!
Z kávových automatov ľudia očakávajú nápoj nielen dobrej chuti a kvality, ale aj patričného množstva.
Poháre v automatoch štandardne obsiahnú 150ml nápoja.
V Taliansku je úplne bežné, že kávové automaty pripravujú kávu, z čerstvo mletých kávových zŕn. Avšak množstvo vody, ktoré následný nápoj obsahuje, je len 1/3 z toho, čo očakáva človek na Slovensku.
Kvalita espressa je daná nielen správnym mletím, korektnýum nastavením teploty a tlaku vody, ale predovšetkým monožstvom vody, ktorá kávovou zmesou pretečie.
Pod názvom Espresso sa rozumie rýchly spôsob prípravy kávy, pričom sa z kávy vylúhuje najviac chuťových a aromatických látok a minimum škodlivín.
V prípade že nápojový automat pripraví nesprávne vyluhovanú kávu, vypláva na hladinu vody olej, ktorý je len ťažko stráviteľný.
V prípade nedodržania správneho množstva vody pri výrobe espressa, sú do nápoja vyluhované škodlivé zložky a vznikne nápoj, ktorý je ťažko stráviteľný, na povrchu plávajú olejové škvrny.
Nekvalitný nápoj môže mať za následok bolesť hlavy, žalúdočné problémy alebo dokonca problémy s krvou a ľadvinami.
Espresso pri správnom nastavení kávomatov by malo mať nasledujúce znaky: 100% emulzia, ktorá nedráždi žalúdok.
Telo strávi nápoj za 15 minút (v závislosti na pohlaví a veku).
Možnosť rozpoznania viacerých chutí jednotlivých druhov káv.
Maximálna hodnota kofeínu 10% - 15% z celkového percentuálneho množstva kofeínu obsiahnutého v použitej káve.
Pre porovnanie pár údajov o nápoji pri nedodržaní technologického postupu výroby espressa:Vylúhované nežiaduce látky.
Extrahovaná drevina do nápoja.
Nevýrazná chuť, strata aromatických látok.
Telo strávi nápoj za viac ako hodinu.
Hodnota kofeínu je 50 - 100% z celkového percentuálneho množstva kofeínu obsiahnutého v použitej káve.
Dobrú chuť.
P.S.
"Je len na Vás, čo svojmu telu dodáte. Strava a nápoje nie sú len plnidlom, ale predovšetkým nositeľom dôležitých informácii pre telo a imunitný systém."